Desztináció: Írország

Carton House Golf & Spa Resort

Fantasztikus helyszín egy Montgomery és O'Meara pályával

The K Club Hotel Spa & CC

A Ryder Cup egykori helyszíne

Druids Glen Resort

Csak 40 km-re Dublintól és két pálya egyben

Old Head Golf Links

Csak akkor, ha nem szédülsz és van elég labdád! Vagy ideális esetben,...

Fota Island Resort

Cork közelében, kombinálható az Old Head pályával!

Portmarnock Hotel & Golf Links

Dublin repülőterétől 10 percre, ahol több links pályát is be lehet...

Dublin

Golf, Guiness, Links, Lóhere

Lough Erne Resort & Spa

Észak-Írország

Észak-nyugati part

A links szerelmeseinekAz ország leírása

 

 

Carton House (Irország)


" 2009 augusztusában jártunk feleségemmel Írországban, ahova kifejezetten a golf miatt utaztunk. A Maynooth-ban található Carton House hotel (Kildare County) autóval 20 km-re fekszik Dublintól (baloldali közlekedés!).

 

Gyönyörű kastély, kényelmes szoba, az ablakok a kastély előtti range-re, azon túl a golfpályára és a hely jelképére, a magányos toronyra néztek. A kastélyhoz 1100 acre (445 hektár) terület tartozik. Az épület már az első pillantásra is impozáns, a belső terek és szobái elegánsak. Egy séta keretében körbevezettek minket a kastély teljes területén és megmutatták annak szinte minden – eredeti állapotban fenntartott, nem vendégszobaként szolgáló – szobáját és helyiségeit.

 

A kastélynak több évszázados története van, a huszadik század második felében marhalegelő volt. Az üzlet bedőlt (talán a „marhavész” miatt), így némi fejtörés után a kastélyt szállodává, a legelőt golfpályává (golfpályákká) alakították.

 

Két pályája van: a parkland típusú O’Meara pálya és az inland links típusú Montgomery pálya. Az előbbin széles fairwayeken, több száz éves fák között, a kanyargó Rye patak (River Rye) mentén halad a pálya. Többször át kell ütni a patakon, mely néhol (kis) tóvá terebélyesedik. A greenek nagyok és igen csalókák. A pálya érinti azt a kis házat (Shell Cottage) ahol Marienne Faithfull énekesnő lakott évekig a 90-es években. Festői és lenyűgöző pálya, a játék – függetlenül az eredménytől – élmény!


A másik pálya bunkereiről nevezetes – közel száz található rajta! Az első szakasz is tipikusan angol (azaz ír): kis tábla jelzi az elütőnél, hogy „Ön most Kildare megyében áll, de ha eléri a fairway-t (úgy 120-150 m-re), akkor már Meath megyében találhatja magát”.
A pálya kicsit egysíkúbbnak tűnik, de sokkal nehezebb a másiknál.
A pálya utolsó szakasza amellett a kis tó mellett fut, ahol csónakázási lehetőséget és kis csónak-házikót építettek Viktória királynőnek, aki – állítólag - mindösszesen kétszer járt itt. (A kastélyban egy kis szoba, a Chinese boudoir készült számára – a szoba tényleg kicsi.) A kastélyban egyébként olyan illusztris vendégek szálltak meg, mint a színész Peter Sellers (ő egyébként évekig itt élt), vagy Grace Kelly és Rainier herceg.

 

A játék után remek klubok találhatók a kastélyhoz toldott épületekben. A szálló több étteremmel is rendelkezik és wellness központja is van, ahova időhiány miatt nem jutottunk el.

 

Nagy élmény a reggeli. Az asztalok a parkra néző hatalmas ablakok, üvegfalak előtt vannak megterítve, és több száz éves hatalmas fákra, szépen nyírt gyepre, virágágyásokra és szaladgáló mókusokra tekinthetünk mellőlük.

 

A közelben található a K Club, ami még jobb, elegánsabb, változatosabb pálya. (Itt is két pálya van – én a Palmer course-on játszottam.) A fairwayek füve egészen más, a greenek minősége, gyorsasága igen kiváló. Ha valaki arra jár – ki ne hagyja !! "

 

Dr. Lehel László - 2009